braendenaelder er gode i maden
  • Faceboohttps://www.facebook.com/OpdagnaturenLisek

Vårmadra (Cardamine pratensis), også kendt som engkarse

I de fugtige enge og langs de klukkende bække, dukker denne lille plante op i foråret. Yndefuldt med sin skarpe grønne farve og sarte hvide til lyserøde blomster, er den mere end blot en fryd for øjet – den er også en velsmagende tilføjelse til forårets køkken.

Den findes primært på fugtige enge og ved vandløb. Den har lysegrønne, forholdsvis smalle blade og udvikler i foråret klynger af små, lyserøde til hvidlige blomster. Blomsterne har fire kronblade og er typiske for korsblomstfamilien, til hvilken vårmadra tilhører. Planten kan blive op til 40 cm høj og er kendt for sin delikate smag, der kan minde lidt om karse. Vårmadra er udbredt i hele Danmark og blomstrer fra april til juni.

Engkarse, signalerer forårets komme med sine lyse, løvformede blade og karakteristiske firebladede blomster. Den har en mildt pebret smag, der minder om karse, hvilket gør den til en fremragende ingrediens i forårssalater, sandwich, og som et krydderi i forskellige retter.

Rig på C-vitamin og mineraler, tilfører Vårmadra ikke kun smag, men også ernæringsmæssig værdi til dine måltider. Den er især lækker, når den anvendes frisk og rå, da varmebehandling kan mindske dens delikate smag og tekstur.

For at høste Vårmadra, kig efter den i de vådere dele af engene eller nær vandløb fra tidligt forår til begyndelsen af sommeren. Vær dog opmærksom på ikke at forveksle den med andre lignende, men giftige planter.

Når du samler Vårmadra, gør det med respekt for naturen. Tag kun, hvad du behøver, og sørg for at efterlade nok planter til at holde bestanden sund og trivende for fremtidige generationer.

Vårmadra er en fantastisk måde at forbinde sig med årstidens skiften og bringe en bid af den vilde danske natur ind i dit køkken. Den er et vidunderligt eksempel på, hvordan de mindre bemærkede dele af vores naturlige verden kan bidrage med både skønhed og smag til vores daglige liv.