braendenaelder er gode i maden
  • Faceboohttps://www.facebook.com/OpdagnaturenLisek

Brændenælder (Urtica dioica)

Ofte overset og undgået på grund af deres brændende berøring, gemmer brændenælder på en overraskende hemmelighed: de er en næringsrig, vild spiselig plante med mange anvendelsesmuligheder. Brændenælden, et almindeligt syn i Danmarks skove, hegn og på brakmarker, er faktisk en skjult skat for dem, der ved, hvordan man høster og tilbereder den.

Fra tidligt forår til sensommeren, kan brændenældens unge skud og blade høstes. En god huskeregel er at plukke de øverste 4-6 blade, da disse er mest møre og har mindst sting. Brug handsker for at undgå nældens brændende hår!

Brændenælder er en fantastisk kilde til protein, vitaminer (især A og C), mineraler som jern og calcium, og de har en høj antioxidativ værdi. Denne “grønne superfood” kan booste dit immunforsvar og generelle sundhed.

I køkkenet kan brændenælden anvendes på samme måde som spinat. Når de er kogt eller blancheret, forsvinder deres brændende egenskab, og de efterlader en rig, jordagtig smag. De er fremragende i supper, stuvede grøntsager, pesto, eller endda som en ingrediens i smoothies. Brændenælde-te er også en populær og helende drik.

Når du samler brændenælder, gør det med omtanke. Vælg planter væk fra trafikerede veje og forurening, og tag kun hvad du kan bruge, så planten kan fortsætte med at vokse.

Brændenælder er ikke kun et sundt tilskud til dine måltider, men også en påmindelse om, at naturen ofte har de bedste gaver, nogle gange skjult bag en skarp facade.